Svatomartinská husička


Recept na sváteční pochoutku, kterou si nemůžete nechat ujít. My jsme se husičkou parádně našťouchli!


 Potřebujeme na HUSIČKU:

  • středně velká husa (asi 4 kg- je to ideální velikost pro 4 velké strávníky, 4 malé strávníky a ještě zbyde na mišmaš na druhý den;o)
  • 3 jablka
  • hruška
  • několik snítek rozmarýnu
  • voda na podlévání
  • kmín
  • sůl

POSTUP HUSA:

Husu důkladně zvenku i zevnitř omyjeme, nasolíme ji a okmínujeme (i zevnitř!) a necháme v chladnu do druhého dne uležet. Asi tři hodiny před pečením ji vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 130 stupňů. Nasolenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Pekáč přiklopíme a dáme husu péct. Pečeme 3 hodiny, během pečení husu několikrát otočíme, aby se opekla z obou stran – a pokaždé znovu přiklopíme, aby se maso nevysušilo. Občas také propíchneme kůži. Po 3 hodinách husu obložíme jablky, nakrájenými na dílky a zbavenými jádřinců, a rozmarýnem a dáme péct na dalších 40 minut. Poté na posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170 stupňů a husu odkryjeme, aby se vypekla pěkná, křupavá kůžička. Měkkou husu necháme před podáváním odpočinout.

Kynutý houskový knedlík (vhodné i pro vegany)

        

Potřebujeme na KNEDLÍKY:

  • hrubá mouka 2 hrnky
  • droždí
  • 3 housky (pro fajnšmekry možno opéct kostky na másle do zlatova)
  • teplá voda / rýžové mléko 1dcl

POSTUP Knedlíky:

Zadéláme kvásek ( 1PL vlažného mléka, lžička cukru, 1/2 kostky droždí, 3 PL hr.mouky ) a necháme vzejít. Připravíme si mísu s hrubou moukou přiměřeně = aby se nám knedlík nelepil na stěny mísy. Do mísy s moukou dáme kvásek,  přidáme vlažné mléko / vodu cca 1dcl zpracujeme v lepivé těsto a zapracujeme 3 housky  nakrájené na kostičky - ideláně opražené na pánvi.  Necháme min 30 minut kynout. Zpracujeme ve 2 válečky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Vaříme cca 30 min ( záleží na velikosti knedle). V polovině času nezapomene knedlíky otočit. Po vyndání ihned nakrájet nebo alespoň propíchat vidličkou.

ZELÍ:

Zde je možno udělat zelí z hlávky, nebo zakysané. A dle preferencí červené nebo bíle(nebo obé:o) V tomto případě bylo zakoupeno kvalitní kysané červené zelí bez konzervantů a bylo pouze prohřáté. A MŇAM! úplně to stačilo ku všeobecné spokojenosti!


Komentáře

Oblíbené příspěvky