Svatomartinská husička
Recept na
sváteční pochoutku, kterou si nemůžete nechat ujít. My jsme se husičkou
parádně našťouchli!
Potřebujeme na HUSIČKU:
-
středně velká husa (asi 4 kg- je to ideální velikost pro 4 velké
strávníky, 4 malé strávníky a ještě zbyde na mišmaš na druhý den;o)
-
3 jablka
-
hruška
-
několik snítek rozmarýnu
-
voda na podlévání
-
kmín
-
sůl
POSTUP HUSA:
Husu
důkladně zvenku i zevnitř omyjeme, nasolíme ji a okmínujeme (i
zevnitř!) a necháme v chladnu do druhého dne uležet. Asi tři hodiny před
pečením ji vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě. Troubu
předehřejeme na 130 stupňů. Nasolenou husu vložíme do pekáče prsíčky
dolů a podlijeme horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče).
Pekáč přiklopíme a dáme husu péct. Pečeme 3 hodiny, během pečení husu
několikrát otočíme, aby se opekla z obou stran – a pokaždé znovu
přiklopíme, aby se maso nevysušilo. Občas také propíchneme kůži. Po 3
hodinách husu obložíme jablky, nakrájenými na dílky a zbavenými
jádřinců, a rozmarýnem a dáme péct na dalších 40 minut. Poté na
posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170 stupňů a husu odkryjeme, aby
se vypekla pěkná, křupavá kůžička. Měkkou husu necháme před podáváním
odpočinout.
Kynutý houskový knedlík (vhodné i pro vegany)
Potřebujeme na KNEDLÍKY:
- hrubá mouka 2 hrnky
-
droždí
-
3 housky (pro fajnšmekry možno opéct kostky na másle do zlatova)
-
teplá voda / rýžové mléko 1dcl
POSTUP Knedlíky:
Zadéláme
kvásek ( 1PL vlažného mléka, lžička cukru, 1/2 kostky droždí, 3 PL
hr.mouky ) a necháme vzejít. Připravíme si mísu s hrubou moukou
přiměřeně = aby se nám knedlík nelepil na stěny mísy. Do mísy s moukou
dáme kvásek, přidáme vlažné mléko / vodu cca 1dcl zpracujeme v lepivé
těsto a zapracujeme 3 housky nakrájené na
kostičky - ideláně opražené na pánvi. Necháme min 30 minut kynout.
Zpracujeme ve 2 válečky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Vaříme cca
30 min ( záleží na velikosti knedle). V polovině času nezapomene
knedlíky otočit. Po vyndání ihned nakrájet nebo alespoň propíchat
vidličkou.
ZELÍ:
Zde
je možno udělat zelí z hlávky, nebo zakysané. A dle preferencí červené
nebo bíle(nebo obé:o) V tomto případě bylo zakoupeno kvalitní kysané
červené zelí bez konzervantů a bylo pouze prohřáté. A MŇAM! úplně to
stačilo ku všeobecné spokojenosti!
- Získat odkaz
- Další aplikace
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za Váš komentář;o)