Pustíme do výroby SIROBU, tradičního českého sladidla. Sirup z cukrové řepy a jeho výroba je opravdu jednoduchá.
Stačí k němu vcelku málo. Pár řepných hlav a trocha trpělivosti;o)
Vychází že ze dvou středních řep je cca 3,5L strouhané řepné hmoty a z
ní se nakonec uvaříte 1 sklenici = cca 500g Sirobu.
POTŘEBUJEME:
- cukrová řepa( množství dle potřeby)
- voda
- struhadlo, velké hrnce, plátýnko(čistá utěrka), síto na špagety
POSTUP:
- Řepy oloupejte a omyjte. Bílou dužninu nastrouhejte na hrubém
struhadle, zalijte vodou, aby byla řepa ponořená. Za občasného míchání a
na mírném ohni nechte povařit cca 3 hodiny(pozor, aby Vám neutekla z
pod pokličky)
- Poté slijte do druhého hrnce přes síto a do něj vlože plátýnko.
- zbylou hmotu ještě dovymačkejte. Byla by škoda tu sladkost nevyužít zcela
.
- Pak nechejte pomalu a dlouze vařit, občas promíchejte a seberte
pěnu. Vaří se určitě po několik hodin, voda se ze sirobu odpařuje
pomalinku. Zprvu budete mít pocit, že hmota je taková mírně zašedlá, ale
pomalým vařením sirob začne získávat barvu i konzistenci medu. Když už
se hmota v hrnci líně převaluje a pomalu zlatě bublá, je hotovo. Nalejte
do sklenice a užívejte si po domácku vyrobenou sladkost třeba v čaji s
medem;o)
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za Váš komentář;o)