SIROB / aneb sirup z cukrové řepy

Pustíme do výroby SIROBU, tradičního českého sladidla. Sirup z cukrové řepy a jeho výroba je opravdu jednoduchá. Stačí k němu vcelku málo. Pár řepných hlav a trocha trpělivosti;o) Vychází že ze dvou středních řep je cca 3,5L strouhané řepné hmoty a z ní se nakonec uvaříte 1 sklenici = cca 500g Sirobu.

POTŘEBUJEME:

  • cukrová řepa( množství dle potřeby)
  • voda
  • struhadlo, velké hrnce, plátýnko(čistá utěrka), síto na špagety

POSTUP:

  • Řepy oloupejte a omyjte. Bílou dužninu nastrouhejte na hrubém struhadle, zalijte vodou, aby byla řepa ponořená. Za občasného míchání a na mírném ohni nechte povařit cca 3 hodiny(pozor, aby Vám neutekla z pod pokličky)
  • Poté slijte do druhého hrnce přes síto a do něj vlože plátýnko.
  • zbylou hmotu ještě dovymačkejte. Byla by škoda tu sladkost nevyužít zcela
.
  • Pak nechejte pomalu a dlouze vařit, občas promíchejte a seberte pěnu. Vaří se určitě po několik hodin, voda se ze sirobu odpařuje pomalinku. Zprvu budete mít pocit, že hmota je taková mírně zašedlá, ale pomalým vařením sirob začne získávat barvu i konzistenci medu. Když už se hmota v hrnci líně převaluje a pomalu zlatě bublá, je hotovo. Nalejte do sklenice a užívejte si po domácku vyrobenou sladkost třeba v čaji s medem;o)

Komentáře

Oblíbené příspěvky