Základy koňovědy 4.- Základní principy přirozené komunikace

Principy přirozené komunikace mezi člověkem a koněm: 
  • JEMNOST
  • TRPĚLIVOST
  • DŮSLEDNOST
Cítím ve vzduchu potřebu popovídat si o základních principech horsemanshipu. 


Mějte vždy na paměti, že práce s koněm na základě přirozené komunikace probíhá neustále. Začíná momentem, kdy přijdete do stáje, či na pastvinu. Končí, když odcházíte domů. 
Přirozená komunikace je velmi individuální proces, který není jednoznačně nalinkovaný a pro přístup ke koni neexistuje žádná univerzální příručka. Každý kůň má svou vlastní minulost, svůj jedinečný temperament, genetické dispozice k tomu být klidnější, či vzrušivější, své vlastní zkušenosti z různorodých situací... podobně jako člověk. 
Kůň se chová jako kořist. Když přijde nebezpečí, snaží se hodit nohy na ramena a utéct. Leká se všeho. Abyste porozumněli jeho smýšlení v úleku a úprku, představte si, že jste zavření v převlékací kabince, na sobě jen spoďárky a najednou do kabinky vleze krysa, velký pavouk, nebo zmije(dosaď to, čeho se nejvíc bojíš). Pro koně, je hrozbou defacto vše, dokud mu neukážete, že může přemýšlet, vyhodnocovat a řešit situace i jinak, než jen pouhým útěkem. 
Spousta lidí si myslí, že je možné drilem a opakováním těch samých cvičení dosáhnout perfektní komunikace člověk-kůň (příkladem jsou Parelliho hry). Opak je pravdou. Koně jsou velmi chytrá zvířata, drilem a úmorným opakováním toho samého se kůň jen znechutí, odmítne spolupráci a komunikace se bude nacházet na mrtvém bodě.  Člověk většinou vyhodnotí situaci tak, že se kůň "rozbil" a přirozená komunikace je k ničemu. Věc se má tak, že kůň miluje změnu. Proto je dobré koni nabízet nové podněty při práci s ním, nenechávat ho tupě cválat do kruhu 15x na pravou a 15x na levou nohu a pak to samé 3x dokola...koni mnohdy stačí jen naznačit tělem a ví, co se po něm chce...

Věci, které se koně snažíme"naučit" - jako například přeskoky ve cvalu, práce na dvou stopách, vycválání na kruh správnou nohou ze zastavení, sliding stop a podobně, kůň umí již od hříběte z vlastní přirozenosti. My se pouze můžeme od koně a s koněm učit, jak dosáhnout mezidruhové komunikace tak, aby kůň věděl co chceme udělat a kůň byl za určitých podmínek schopen a ochoten to pro nás za odměnu udělat. Ať už při práci ze země, nebo s námi na hřbetě... A co je tou odměnou? Přečtěte si Základy koňovědy IV. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky