Debordelizace/aneb ocet v hlavní roli

Výsledek obrázku pro ocet


Přišel TEN okamžik, kdy bylo potřeba udělat debordelizaci domu. Z části je to kvůli mé vášnivé vloze prokrastinovat, z části jelikož to již bylo POTŘEBA.

Ale velký úklid se musí dělat, když chlap a děti nejsou doma. A tak volba padla na všední den. Nikdo tu není a tak věci, které zmizí v útrobách popelnice již nikdo nebude tahat zpátky do polic...snad :)

Podělím se s Vámi o svůj tipy na levný a účinný úklid.
  •  KNIHY DO KNIHOVNY(veřejné): Náš domov opustila spousta nečtených knih, nebo těch knih, které jsou svou tématikou neaktuální a nebo již za svým zenitem (jako třeba "příbuzní, kteří Vám otravují život", nebo nevyžádaný dárek= bible amwayáků "Bohatý táta, chudý táta", a podobně...) Vše nacpáno do krabice, kterou přeskládám do knih zdarma v knihovně.
  •  PRACH: zmizel i ten vysoko usazený čurbes ze všech trámů a skříní a knihoven a dveří a dveřních zárubní... uuuuufff
  • KYTKY: Osprchované, šeredy zlikvidované, krása...
  • KOUPELNY: pro neortodoxní eko vyznavače doporučuji používat CIF prášek samozřejmě! Pro ortodoxní- trocha jedlé sody s vodou:o)
  • VODNÍ KÁMEN:  Když je kolem vodovodní baterie vodní kámen, stačí nalít trochu octa a nechat působit.
  • ODPADY: Soda do výlevky(alespoň 1 PL), zalít octem (alespoň 1dcl), nechat působit (alespoň 10 min). Poté zalít hrokou vodou. A odpad je krásně čistý!
  • WC: zanesenou místu si nechte až na večer. Musí se nějakou nádobkou z toalety vylít voda a místo ní tam nalijte 1L-2L octa. Celou toaletu pěkně vydrbejte tím octem zevnitř a nechte v octu stát i štětku na záchod. Přes noc ocet odstraní veškeré staré usazeniny a nánosy vodního kamene a je to  
  • VARNÁ KONVICE: při zanesení vodním kamenem opět pomůže ocet. Nalít do konvice, nechat působit, vylít a provařit vodou.
  • PODLAHY A PLOCHY: OCET s několika kapkami čistokrevného esenciálního oleje(nejlepší je Salus limeta, nebo litsea cubeba také ujde:) Voňavé, ekologické. To je nejvíc! 
OCET- je jednoznačně kapitola sama pro sebe. Používám ho při úklidu nejčastěji. A ta úspora! A člověk si může být jistý, že nevdechuje alergeny z nejrozmanitějších předražených úklidových prostředků. Ten toxický mix, který po úklidu běžnými neekologickými prostředky na všem ulpí, to je nápor na lidské zdraví, panečku.

Ráda uvítám další tipy na úklidové vychytávky;)
Krásné uklízení přeju:) B.

Komentáře

Oblíbené příspěvky