Zbrojní průkaz/ pro dámy i mámy

Dámy, je čas udělat si zbrojní průkaz. A jestli si myslíte, že se to nás, křehulek, netýká, nenechte se mýlit! Seznam bodů, které je potřeba splnit, aby se takový zbrojní průkaz ocitl ve Vašich dokladech ,není nijak zvlášť dlouhý. Z časového hlediska není příprava na získání zbrojního průkazu až tak náročná. Finanční hledisko se zhruba rovná dovolené v Egyptě pro jednu osobu.

Ale nejdřív si řekneme, proč je důležité umět se zbraní zacházet. Člověk snad ani nemusí usilovat o získání zbrojního průkazu a nemusí chtít u sebe nosit zbraň, ale měl by vědět jak se zbraní manipulovat. To je základ. Ne to, že se trefíte do cíle na terč, ale to, jestli víte, jak se zbraní zacházet abyste sebe, či někoho jiného nezranily, nebo nezastřelily. Setkat se s palnou zbraní můžete úplnou náhodou a je tedy dobré vědět, jak vyndat zásobník a zajistit ji tak, aby byla vybitá. Také se může stát, že děti někde zbraň najdou a donesou domů. Není to sci-fi. Ne každý má doma dobře zabezpečenou zbraň a nějaký chlubílek může tatínkovu "devítku" přinést ukázat dětem do školy a odtud už to k Vám domů není daleko...


Učit se střílet znamená, že se člověk setká s novými zajímavými lidmi a naučí se něco nového. Umět zacházet se střelnou zbraní a potažmo umět střílet se může stát člověku koníčkem. Nemluvě o tom, že vlastnit zbraň může znamenat efektivně chránit čest, zdraví, život a majetek, jak o tom hovoří zákon o zbraních a střelivu č. 119/2002 Sb. Buďme rádi, že žijeme ve společnosti, která nezakazuje nošení legálně držených zbraní. S každým omezením držení zbraní ve světě vzrostla raketově kriminalita. Neboť zločinec se nikdy neptá, jestli může zbraň držet. Prostě si ji pro své účely pořídí na černém trhu. A vůbec nejvíc útoků palnou zbraní se událo na místech, kde se nesmí nosit ani zbraně legálně držené zbraně, tedy ve školách. Chránítka a pomáhátka pak už jen na místo činu přijedou sepsat protokol...

Co tedy udělat pro získání zbrojního průkazu?
  1. Zajít na policii a přihlásit se na terím zkoušek cca za 1-2 měsíce od chvíle podání žádosti. Vyberte si zkoušky na střelnici, na kterou budete docházet na přípravy.
  2. Objednejte se na vybranou střelnici a domluvte si termíny střeleb a praktických příprav za účelem získání zbrojního průkazu. 
  3. Docházejte na střelnici minimálně jednou týdně až jednou za 14 dní.
  4. Učte se od začátku otázky potřebné k vykonání písemné části zkoušky. Najdete je zde
    • Písemná část samotné zkoušky předchází část praktickou. Obě se konají v jeden den. Pokud nesplníte požadovaný počet bodů(a pozor splést se můžete jen jednou až třikrát v závistlosti na bodovém ohodnocení špatně zodpovězených otázek), končíte. Opakovat můžete až za 3 měsíce.
  5. Učit se a střílet a střílet a učit se:o)
  6. Vykonat zkoušku a s potvrzením zajít na příslušné odd.policie a zažádat o vydání zbrojního průkazu;o)
Vidíte, je to úplně jednoduché:o)

Co se týče výdajů, pak je to snesitelné, najdete podrobný rozpis zde
  1.  kolek k přijetí žádosti ke zkoušce odborné způsobilosti pro zbrojní průkaz= 100,-
  2. přípravy = cca 500,-/návštěva 
  3. zkoušky= 600,- pro komisaře a cca 500,- až 1500,- pro střelnici
  4. vydání zbrojního průkazu= 700,- za skupinu 
  5. vydání průkazu zbraně= 400,-
  6.  atd. atd. celkem to vyjde na cca 15.000,- i s pořízením zbraně z druhé ruky. 
V Liberci doporučuji ArmyArms. Je to střelnice i obchod, umí připravit na zkoušku pro získání ZP.

Úspěšné učení přeju!
Bora



Komentáře

Oblíbené příspěvky