Lyžařský kurz/ aneb jak bez nervů naučit dítě lyžovat

MILUJU s dětmi jezdit na lyžák. A to hned z několika důvodů
  •  Děti se s úsměvem naučí snášet útrapy, které s sebou lyžování přináší: otlačené a zmrzlé nohy, nepříjemné povětrnostní podmínky, nutnost nosit lyžařskou výbavu od půl 8  až do oběda. Snesou nepohodlí při potřebě si odskočit, neschopnost první den ovládat lyže, povinnost si hlídat lyže a nosit si je po tréninku ze svahu do zázemí, naučí se se najíst o přestávce pač jinak je hlad veliký, zvládnou poslouchat trenéry, protože jinak to bolí a zvedat se ze země i s podkluzujícími lyžemi apod.
  • Jsou vidět obrovské pokroky, kdy 3leté dítě během 3 dnů výcviku jezdí samo na pomě a to i přesto, že celý první den proplakalo a nechápalo proč by na těch ďábelských věcech mělo vůbec stát, natož jezdit! Po kurzu většinou může rodina vyjet bez obav do Alp a dítě v pohodě zvládne několikadenní lyžování bez řečí.
  • Na kurzu vládne pohoda, jakou většina rodičů nedovede svým dětem zprostředkovat. Na děti se nekřičí, děti drží lépe své emoce na uzdě, mnohem méně kňourají a méně si stěžují na nepohodlí. Nechají se ukecat k delší výdrži a lepším výkonům. Když se na svahu objeví rodič, většinou se to neobejde bez bulení, popotahování a psychického jak deptání rodičů ze strany dětí, tak dětí ze strany rodičů...pokud se dítě učí lyžovat (bruslit, plavat) doporučuji přenechat dítě někomu zodpovědnému a se dívat pouze někde z úkrytu. Děti jsou mazané, poznají rodiče i v přestrojení:o) Tedy zásada číslo jedna: na kopec nelez, dokud dítě nejezdí na pomě samo a dokud kopec nesjíždí samo bez asistence a pomoci trenéra.
  • Děti se na kurzu trochu osamostatní, na kopec i do zázemí chodí samy, dovedou se o sebe rychle postarat, hlídat si svou skupinu, svého trenéra, své vybavení, svou učitelku, která utře nos, očistí brýle, pomůže do lyžáků, přidá pití, pohladí a navíc nosí i svačinu:o)
  • Bonusem je poslouchat dětské hlášky. "Teto, víš proč mi maminka dala tu pomádu na pusu? Abych ji neměla poprskanou!" nebo "Teto, já už nechci lyžovat!" a já na to:"Pojď já ti dám do pusy lyžařskou sílu (rozuměj gumový bonbonek) a půjde to! " odpověď " A tak to já si raději nedám bonbonek a nepůjdu lyžovat!"
A my jezdíme se SPORTKIDS a je to SUPER!

Hezký den
Bora

Komentáře

Oblíbené příspěvky