Čočková polévka - aneb jak do dětí dostat luštěniny
Zbožňuji tento jednoduchý recept na zdravou polévku s luštěninami, kterou můžete servírovat třeba k večeři s chlebem. Je přirozeně bezlepková, pokud do ní nedáte klasickou moučnou zásmažku. Zásmažka není třeba, ale kdyby po tom někdo vyloženě toužil, chutím se meze nekladou;o) Zásmažka lze nahradit například přidanou hraškou, nebo lžící rýžové mouky.
Polévku můžete vařit na desítky variací, základ polévky je však stejný= kořenová a další zelenina orestovaná na másle/sádle/olivovém oleji.
Ingredience:
- 0,5 kg čerstvé zeleniny: mrkev, petržel, brambor, brokolici, mrkev, petržel apod.
- 1 PL másla/sádla; nebo 2PLOliv.oleje
- troška soli
- 1 šálek červené čočky
- 1/2 šálku ovesných vloček.
- voda na zalití polévky
- Bylinky:pažitka,petrželka
- Pro dospělé: polévka je exotická a pikantní, pokud v ní povaříte 1cm nastrouhaného zázvoru. MŇAM
- Rozpustit máslo, na másle orestovat zeleninu(brambory na kostičky, zeleninu na kostičky, nebo na hrubém struhadle)
- po orestování zalít horkou vodou, přidat ovesné vločky. 10 minut povařit, pak přidat propláchnutou červenou čočku a nechat chvíli povařit doměkka, osolit.
- Nakonec přidat pažitku či petrželku.
VARIACE: Místo ovesných vloček a čočky můžete přidat trochu pohanku, krupicové nočky nebo jednoduše těstoviny a rozklepnout do polévky vajíčko.Nebo použít pohankové vločky či vločky z jiných obilnin.
Dobrou chuť,
Bora
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za Váš komentář;o)