Čočková polévka - aneb jak do dětí dostat luštěniny



Zbožňuji tento jednoduchý recept na zdravou polévku s luštěninami, kterou můžete servírovat třeba k večeři s chlebem. Je přirozeně bezlepková, pokud do ní nedáte klasickou moučnou zásmažku. Zásmažka není třeba, ale kdyby po tom někdo vyloženě toužil, chutím se meze nekladou;o) Zásmažka lze nahradit například přidanou hraškou, nebo lžící rýžové mouky.

Polévku můžete vařit na desítky variací, základ polévky je však stejný= kořenová a další zelenina orestovaná na másle/sádle/olivovém oleji.

Ingredience:
  • 0,5 kg čerstvé zeleniny: mrkev, petržel, brambor, brokolici,  mrkev, petržel apod.
  • 1 PL másla/sádla; nebo 2PLOliv.oleje
  • troška soli
  • 1 šálek červené čočky
  • 1/2 šálku ovesných vloček.
  • voda na zalití polévky
  • Bylinky:pažitka,petrželka
  • Pro dospělé: polévka je exotická a pikantní, pokud v ní povaříte 1cm nastrouhaného zázvoru. MŇAM
POSTUP:
  • Rozpustit máslo, na másle orestovat zeleninu(brambory na kostičky, zeleninu na kostičky, nebo na hrubém struhadle)
  • po orestování zalít horkou vodou, přidat ovesné vločky. 10 minut povařit, pak přidat propláchnutou červenou čočku a nechat chvíli povařit doměkka, osolit.
  • Nakonec přidat pažitku či petrželku.
Touto polévkou do dítěte dostanete bez problémů červenou čočku a ovesné vločky, které jsou výživné a plné vlákniny.
VARIACE: Místo ovesných vloček a čočky můžete přidat trochu pohanku, krupicové nočky nebo jednoduše těstoviny a rozklepnout do polévky vajíčko.Nebo použít pohankové vločky či vločky z jiných  obilnin.
Dobrou chuť,
Bora

www.skolkahrou.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky