Slaný koláč /aneb bramborák v přestrojení
Dnes mě opravdu honila mlsná. Na bramborák. A protože se poslední dobou stravuji bezlepkově, přepadly mě chmury, že bramborák bez mouky nebude držet pohromadě. A aby se to nepletlo, kvůli dětem zase nemohu přidat vajíčka ani mléko. A tak vznikl tento recept. Svou jemností a delikátností mne opravdu překvapil. Je velmi zdravý, přirozeně bezlepkový a při vynechání masa vhodný pro vegany, pro alergiky na mléko a na vejce.
POTŘEBUJEME:
Brambory (i cuketu) oloupeme, nastrouháme do mísy najemno, a posolíme zarovnanou lžičkou soli. Necháme brambory psutit šťávu. Mezitím si předehřejeme troubu na 180-200°C, připravíme česnek, nakrájíme najemno cibuli, nebo pórek. K bramborám přidáme zbytek ingrediencí, pěkně promícháme. Směs může být tekutá, ale ne tak, aby v ní stála voda. Pokud je vody moc, přidáme ještě hrašku. Hraška v troubě těsto zahustí a nebojte se, nechutná to vůbec ale vůbec po hrachu. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Koláč pečeme asi hodinu a krájíme až po vychladnutí!!!!
Je opravdu šťavnatý, výborně drží tvar a chutná kupodivu velice bramborově:o) Navíc nestrávíte své mládí u plotny při smažení a nespotřebujete půllitr oleje.
Dobré chutnání!
B.T.
POTŘEBUJEME:
- 1 Kg brambor
- 1 cuketa (může, ale nemusí být)
- slanina, či jiné maso na drobné kostičky (nemusí být)
- česnek (1 velký stroužek)
- 1 cibule, nebo půlka pórku
- majoránka
- sůl (1ČL)
- pepř (špetka)
- 1/2 šálku hrašky (směs pro zahušťování pokrmů)
- 1/2 šálku oleje
Brambory (i cuketu) oloupeme, nastrouháme do mísy najemno, a posolíme zarovnanou lžičkou soli. Necháme brambory psutit šťávu. Mezitím si předehřejeme troubu na 180-200°C, připravíme česnek, nakrájíme najemno cibuli, nebo pórek. K bramborám přidáme zbytek ingrediencí, pěkně promícháme. Směs může být tekutá, ale ne tak, aby v ní stála voda. Pokud je vody moc, přidáme ještě hrašku. Hraška v troubě těsto zahustí a nebojte se, nechutná to vůbec ale vůbec po hrachu. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Koláč pečeme asi hodinu a krájíme až po vychladnutí!!!!
Je opravdu šťavnatý, výborně drží tvar a chutná kupodivu velice bramborově:o) Navíc nestrávíte své mládí u plotny při smažení a nespotřebujete půllitr oleje.
Dobré chutnání!
B.T.
Komentáře
Okomentovat
Děkujeme za Váš komentář;o)