Oleje a tuky / aneb kam s nimi

Obecně lze říct, že co se týče olejů, je potřeba rozlišovat podle mnoha faktorů. Na začátku stojí dva:
1. Oleje, nebo tuky v kosmetickém využití
2. Jejich prospěch a využití v kuchyni

1. V kosmetice je potřeba dbát na to, jak na daný typ oleje, či tuku reaguje pleť. I mnohde užívaný a velmi doporučovaný mandlový olej umí u citlivých jedinců způsobit prudkou alergickou reakci.
Pro kosmetické účely by se měly používat oleje i tuky nerafinované, panenské, za studena lisované.
!!! Za nejhorší skupinu tuků jsou považovány ropné deriváty, tzv. parabeny a petroláty (vazelíny a minerální oleje tzv. parafíny), které v kosmetice najdeme pod různorodými označeními, takže aby se v tom čert vyznal... někteří lidé na ně nereagují, ale všimněme si, že na dražší, nebo přírodní kosmetice je na obale zepředu tučná informace o tom, že výrobek neobsahuje parabeny(parafinový vosk, nebo také zmíněný minerální olej). Při mazání pokožku dráždí a vysušují! Velmi zlé je, že způsobují ekzemy a přitom jsou obsažené v mnoha mastech určených pro ekzematiky! Také jsou v přísadách do koupele pro miminka( linola apod.), v mazání na zadeček (rybilka, bepanthene..)v masťových základech z lékárny... A co víc, tyto výrobky jsou hojně doporučovány samotnými lékaři. To je smutné. Maminky promazávají své atopické miláčky a dál jim tím způsobují bolest a oběma trápení...

2. V kuchyni se člověk musí zaměřit na to, jak vaří, protože jedna věc je stabilita tuku při smažení, či pečení při vysokých teplotách, kde se posuzuje tzv. bod zakouření, nebo také teplotní stabilita tuků a pak je to jeho výživová hodnota.

A) na smažení a pečení je potřeba použít tuk, který sice není tak výživově hodnotný, ale tyto procedury co do vysokých teplot ustojí. Jedná se zejména o stabilní sádlo, ghee(neboli přepuštěné máslo), a rafinovaný řepkový olej.
Rafinace znamená, že tuky prochází při procesu výroby velmi vysokými teplotami, jsou bez chuti a bez zápachu, teplotně relativně stabilní.

B) na studenou kuchyni se doporučují za studena lisované tuky a tady bychom měli přihlížet k preferencím chutí. Za studena lisované oleje jsou cítit po surovinách, ze kterých jsou vyrobené (velmi chuťově silný je sezamový, dýňový, kokosový i olivový olej..) Sice se zdá být nelogické tyto tuky používat pouze ve studené kuchyni, ale při jejich používání při vysokých teplotách vznikají karcinogenní látky. Že olej není vhodný pro používání při vysokých teplotách poznáte jednoduše tak, že z pánve stoupá šedočerný kouř. Pravdou je, že nejlépe vzyší teploty snese olivový olej, na kterém můžete krátce osmahnout například zeleninu do těstovin.

OBECNĚ PLATÍ  že je třeba používat SELSKÝ ROZUM. U VŠEHO. Historicky naše babičky používaly přepuštěné máslo(ghee) proto, že dlouho vydrželo a sneslo vysoké teploty, při kterých se nepřepalovala mléčná blíkovina která je běžnou součástí stolního másla. Sádlo se mazalo běžně na chleba a peklo se s sím. Dnešní doba vede k tomu, že upouštíme od odkazu předků. Chybí každodenní tvrdá fyzická dřina, přejídáme se a z toho plynou nemoci a nespokojenost.
Tuky jsou k trávení jednoduše potřeba.

 Je škoda, že se z tuků ve stravě dělá strašák. Je nutné se jich nebát. Základní spektrum vitamínů rozpustných v tucích D-E-K-A tělo nevstřebá, pokud nemá tukovou bázi. Procesy v těle jsou zázračné, už jenom to, že mozek je schopen spotřebovat 1/3 energie z optimálního denního příjmu potravy. Už jen to, že bazální metabolismus potřebuje vysokou míru energie na to, aby člověk mohl v leže fungovat bez jediného hnutí prstem;o)
Bora

Komentáře

Oblíbené příspěvky