Základy koňovědy 3.- Magická formule v přirozené komunikaci

Magickým zaříkávadlem v přirozené komunikaci není kus tvrdého chleba, ani kostka cukru, ani bič, či ostruhy, nebo vyvazovací popruhy...


Magická formule zní: TLAK A UVOLNĚNÍ

Ale jak na to?:  Tlak a uvolnění, tlak a uvolnění...z vlastní zkušenosti tipuji, že 99% koňáků tuto magickou formuli nechápe. 

Koně lze "znásilnit" a donutit ho poslušnosti, ale buď bude doživotně odevzdaný a zlomený, nebo si své frustrace začne vybíjet jiným způsobem. Bude třeba vyhazovat, na vyjížďkách utíkat, ve výběhu se nenechá chytit, vykope člověka z boxu, bude šklebivý a kousavý, pod sedlem bude odmítat vykročit dopředu, začne se chovat vůči lidem agresivně a nevypočitatelně, naučí se simulovat kulhání, při ježdění bude obracet krk zpět, otvírat hubu a tím se stane naprosto neovladatelným...... Lepší než koně nutit, je odměňovat jej uvolněním tlaku v momentě, kdy udělá, co po něm chceme. Uvedu několik příkladů:

  1. Chci aby šel ke mě, tahám za vodítko jemně, silněji, nejsilněji (případně visím na vodítku celou svou vahou), a v momentě, kdy kůň sám ochotně vykročí (i náznakem), tlak okamžitě uvolním. KLID je pro koně největší ODMĚNA!!!
  2. Chci, aby dal hlavu dolů při nandávání ohlávky, nebo uzdečky, tak ho tlačím mezi ušima směrem dolů. Hned jak cítím, že se podvoluje a hlavu byť jen o centimetr uvolní a dá dolů, tlak povolím a nechám ho malou chvilku přemýšlet. Pak začnu zase tlačit mezi ušima a celou akci zopakuji. A toto pokaždé, když s koněm manipuluji. Po několika lekcích bude kůň hlavu dávat dolů ochotně a sám.
  3. Chci, aby kůň nešel proti udidlu. Beru jej jemně zpět a tahám k sobě. Dokud se neuvolní, nepovolím. Povolím hned jak vidím náznak uvolnění a respektu vůči udidlu (nebo bezudidlovému uždění).
  4. Chci aby kůň šel domů z vyjížďky krokem a necaploval. Budu ho brát zpět a budu mu povolovat vždy když zpomalí. Náznak přechodu do kroku, znamená povolenou otěž. I největší hajzlíci pochopí, že je pro ně lepší klid ve svižném kroku, než vytahaná huba při caplování.
Při každé manipulaci s koněm dochází ke komunikaci. Při každé činnosti můžete využívat magickou formuli tlaku a uvolnění, a svou důsledností a spravedlností můžete dosáhnout báječného vztahu se svým koněm A to i když zrovna nemáte kruhovku a nejezdíte western:o) Budete-li jemní, ale důslední a spravedliví, kůň si řekne "Aha, takže čím dřív udělám, co po mě ty dvounožci chcou, tím dřív budu mít klid...hm, tak to budu raději poslušný kůň, protože mě vždycky to co chci nejvíc (klídeček) dají hned:o)" Chápeme se? :o))


Komentáře

Oblíbené příspěvky